Ingredience: 4 porce / 35 min.
4 steaky z tuňáka
3 PL olivového oleje
1 větší fenykl
20 g másla
2 PL třtinového cukru
2 PL bílého vinného octa
1 dl zeleninového vývaru
50 g cukrového hrášku
2 fíky
sůl
pepř
Postup:
Steaky z tuňáků grilujeme na pánvi s olivovým olejem z každé strany cca 2 minuty tak, aby střed zůstal nepřepečený. Osolíme, opepříme a přidáme plátek másla. Odložíme na plech a dáme do trouby vyhřáté na 70 °C.
Na pánvi na másle orestujeme fenykl nakrájený na plátky. Přidáme cukr a mírně zkaramelizujeme. Přilijeme vinný ocet, který necháme odpařit. Podlijeme vývarem a dusíme, dokud nám fenykl nezměkne. Na konci přidáme fíky a cukrový hrášek zbavený koncových částí. Zlehka přehřejeme a podáváme.
Rada:
Je známo, že tuňák je „hovězí“ mezi rybami, a proto dáváme pozor, abychom ho nepropékli.