DomůRady a NávodyJak ušetřit na jídle? Takto můžete méně plýtvat potravinami

Jak ušetřit na jídle? Takto můžete méně plýtvat potravinami

I vy máte pocit, že jeden den v chladničce nic nemáte a najednou musíte kopec jídla vyhodit, protože je po záruce nebo plesnivé? Důležité je nepodléhat nákupnímu šílenství, ale využívat potravinový seznam. Také pomůže, když budete lépe skladovat potraviny a připravovat jídlo tehdy, když máte čas. Víte, jak celkově ušetřit na jídle a méně plýtvat potravinami?

Někdy stačí nevařit pro celý fotbalový tým, ale jen pro vaše členy domácnosti. Vařené jídlo vám vydrží v chladničce maximálně 3 až 4 dny. Ostatní pak musíte vyhazovat, co znamená plýtvat. Kromě toho má mnoho lidí tendenci nakupovat řadu akciových potravin. Ale ty mají také určité datum spotřeby. Koneckonců jsou to vaše peníze, kvůli kterým musíte každý den pracovat. A ty pak vyhazujete do koše. Je to jako kdybyste vyhazovali do odpadu eura.

Přinášíme vám pár tipů, jak ušetřit na jídle:

Využívejte ověřené recepty
Vsaďte na vaše ověřené recepty, u kterých zaznamenáte minimální ztráty. Mějte je připravené v záloze. Nimi nic nezkazíte. Takto je můžete obměňovat každý druhý týden a jednou za čas vyzkoušet nějakou specialitu z internetu nebo z kuchařské knihy.

Kontrolujte chladničku
Nakupujete, aniž byste si prověřili, co máte v chladničce? To je chyba! Pokud nemáte šanci spotřebovat množství nakoupených potravin, pak je budete zbytečně vyhazovat. Raději si před tím pořádně ověřte, zda se vám opravdu vyplatí kupovat tolik zboží, které se rychle kazí. Výhodu mají ty, které lze zamrazit.

Zásobujte se potravinami, které vydrží
Potraviny, které mají delší datum spotřeby mějte určitě v rezervě. Zásobujte se rýží, medem, sušenými luštěninami, těstovinami nebo konzervami. Ty se vám jistě sejdou a zachrání vás v dobách, kdy budete mít v chladničce pouze kečup a sýr.

Dejte přednost starším potravinám
Při výběru receptů se zkuste řídit podle dat spotřeby jednotlivých potravin. Upřednostněte ty, kterým „přihárá“. Ušetříte si tak zaklizený smetný koš zplesnivěnými a starými věcmi.

Využívejte i zbytky
Chcete-li se na konci týdne vyhnout zbytkům, při vaření vždy uvažujte nad vícenásobným využitím ingrediencí. Pokud vám zůstanou čisté špagety z pondělí, můžete je druhý den využít jako přílohu k masu.

Plánujte
Sepište si recepty, které chcete použít a nakupujte na základě seznamu. Případně sledujte letáky potravinových řetězců, vyčíhejte slevy a vařte podle nich.

Využívejte mražení
Nemusíte si nechávat vyložený vždy celý chléb. Pokud tak velký nezkonzumujete, část z něj zamrazte. Stačí ho pak jen vytáhnout a chutná jako čerstvý. Pokud už to nestihnete, udělejte si z něj třeba strouhanku.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek